News

 

Utamakan Keselamatan & Kesihatan Semasa Musim Perayaan

Posted on 20 Apr 2023
Source of News: UKAS

LIMBANG: Rakyat Sarawak diingatkan agar sentiasa mengutamakan keselamatan dan kesihatan diri dalam menyambut perayaan Aidilfitri yang menjelang tiba.

Timbalan Premier Sarawak Datuk Amar Awang Tengah Ali Hasan memberitahu, setiap masyarakat harus berwaspada dalam membuat persiapan perayaan agar tidak mengundang sebarang musibah.

  

“Sambil kita berseronok dan bergembira merayakan Hari Raya, dalam masa sama kita harus menjaga diri dari segi kesihatan.

“Kadang-kala, disebabkan kemeriahan itu, kita membuat banyak persiapan seperti memasang lampu tanpa menyedari ia akan mengakibatkan lebihan beban (overload), dan ini boleh mendatangkan bahaya.

“Jadi kita harus sentiasa berwaspada, rayakan sambutan dengan penuh kegembiraan dan juga dalam keadaan selamat,” katanya ketika ditemui pemberita dalam Majlis Penyampaian Sumbangan Hari Raya anjuran Lembaga Amanah Kebajikan Islam Limbang (LAKIL) di Masjid Jannatul Firdaus Baha Limbang pada Ahad.

  

Pada majlis tersebut, Datuk Amar Awang Tengah telah menyempurnakan pemberian sumbangan sempena Hari Raya daripada LAKIL kepada 40 imam dan bilal masjid, 156 imam dan bilal surau, 168 ibu tunggal, 64 anak yatim dan 31 orang kurang upaya (OKU).